Бієнале наївного мистецтва та мистецтва примітивізму
«Велюровий кіт» імені Андрія Ліпатова

Віртуальна виставка творів учасників
Другого Бієнале наївного мистецтва та мистецтва примітивізму
«Велюровий кіт» імені Андрія Ліпатова
до Всеукраїнського дня працівників культури та майстрів народного мистецтва
9 листопада 2022 року

    Бієнале наївного мистецтва та мистецтва примітивізму «Велюровий кіт» імені Андрія Ліпатова до Всеукраїнського дня працівників культури та майстрів народного мистецтва (9 листопада) започаткований художньо-меморіальним музеєм Олександра Осмьоркіна за підтримки управління культури і туризму Кропивницької міської ради у 2020 році. Одним із співорганізаторів унікальної мистецької акції є Кіровоградська обласна організація Національної Спілки художників України.
    Метою арт-проєкту є збереження та розвиток оригінальних народних традицій в сучасному самодіяльному та професійному образотворчому мистецтві, популяризація образотворчого мистецтва як одного з дієвих засобів розвитку української культури та увічнення пам’яті оригінального майстра наїву, художника-земляка, члена Національної Спілки майстрів народного мистецтва України Андрія Ліпатова.
    Андрій Ліпатов (1960-2010) за фахом був інженер-механік, а за покликом душі – художник. Він прожив коротке, але надзвичайно світле життя. Його оригінальні картини експонувалися на виставках та фестивалях народного, декоративно-прикладного та наївного мистецтва не лише в Україні, а й у Франції, Росії, Великобританії та Ірландії. Твори талановитого художника знаходяться в збірках багатьох музеїв і приватних колекціях в Україні та за кордоном. Мурал із зображенням його картини «Променад на Дворцовій», виконаний в 2019 році на стіні Музею мистецтв з нагоди 265-річчя Кропивницького, є оригінальною візитівкою міста.
    У фондах художньо-меморіального музею Олександра Осмьоркіна зберігається картина Андрія Ліпатова «Велюровий кіт» (1998), яка й надала назву арт-проєкту та стала основою логотипу Бієнале. «Цей твір з образом велюрового кота не лише відображає погляд автора на навколишній світ та є його своєрідним автопортретом, на що вказує монограма «А.Л.», що прикрашає бік кота, а й, завдячуючи своїй безпосередності та високому мистецькому професіоналізму, відображає й загальні настрої двох мистецьких напрямків - наївного мистецтва та примітивізму», – саме таке пояснення надається в науковій концепції Бієнале її автором, провідним науковим співробітником музею, мистецтвознавцем, заслуженим художником України Андрієм Надєждіним, який, на жаль, раптово пішов з життя 19 жовтня 2022 року.
    В 2022 році Бієнале відбувається у віртуальному форматі у зв’язку з введенням воєнного стану в Україні. Експозицію виставки учасників Другого Бієнале наївного мистецтва та мистецтва примітивізму «Велюровий кіт» імені Андрія Ліпатова до Всеукраїнського дня працівників культури та майстрів народного мистецтва складають понад 250 творів майже 80 авторів з різних регіонів України та інших країн, куди змушені були виїхати наші співвітчизники з початком повномасштабного воєнного вторгнення Російської Федерації в Україну.
    Оскільки пріоритетними завданнями Бієнале є сприяння розвитку самодіяльної та професійної творчості, заснованої на зверненні до народних мистецьких традицій, форм міського та сільського фольклору, виявлення та підтримка талановитих митців, які творчо працюють у мистецьких напрямках наїву та примітивізму, його учасниками стали як професійні митці – члени Національних Спілок художників, майстрів народного мистецтва України, фотохудожників, архітекторів, так і художники-аматори, різні за фаховою освітою, які успішно реалізуються в образотворчому мистецтві. Активно взяли участь у Бієнале також студенти вищих навчальних закладів мистецького спрямування – Центральноукраїнського державного університету імені Володимира Винниченка, факультет педагогіки, психології та мистецтв, кафедра мистецької освіти (м. Кропивницький), Київської державної академії декоративно-прикладного мистецтва та дизайну імені Михайла Бойчука, Кропивницького будівельного фахового коледжу, відділення «архітектура та менеджмент», спеціальність «архітектура та містобудування», та вихованці художньої студії Центру молоді з інвалідністю «Сильні духом» Кіровоградської обласної громадської організації матерів дітей-інвалідів та інвалідів «Серце матері» (м. Кропивницький).
    Символізм, декоративізм, реалізм та естетський кітч умовно визначають головні напрямки творчих пошуків художників, доробки яких представлені в експозиції виставки. Кожен з митців презентує власну художню ідею, виходячи за межі будь-яких стильових ознак та загально прийнятих художніх штампів. Чимало авторських робіт створені в умовах воєнного стану і відображають жахливі реалії війни, а також думки, почуття і віру в Перемогу українського народу в боротьбі за територіальну цілісність своєї країни, її незалежність і свободу. Виставка яскраво демонструє, що навіть за обставин жорстокої війни творче життя не зупиняється і з ворогом можна боротися мистецтвом. А сучасне українське образотворче мистецтво і є відтворенням загальнонаціональної культури вільних людей України.


 
Афіша та каталог виставки