Бієнале наївного мистецтва та мистецтва примітивізму
«Велюровий кіт» імені Андрія Ліпатова

Віртуальна виставка творів учасників
Першого Бієнале наївного мистецтва та мистецтва примітивізму
«Велюровий кіт» імені Андрія Ліпатова
до Всеукраїнського дня працівників культури та майстрів народного мистецтва
9 листопада 2020 року

    Бієнале наївного мистецтва та мистецтва примітивізму «Велюровий кіт» імені Андрія Ліпатова до Всеукраїнського дня працівників культури та майстрів народного мистецтва (9 листопада) започаткований художньо-меморіальним музеєм Олександра Осмьоркіна за підтримки управління культури і туризму Міської ради міста Кропивницького.
    Співорганізаторами унікальної мистецької акції виступають: Комунальний заклад «Музей мистецтв Кіровоградської обласної ради», Галерея «Єлисаветград» та Кіровоградська обласна організація Національної Спілки художників України. Інформаційну підтримку надають: газета територіальної громади міста Кропивницького «Вечірня газета», Кропивницька телерадіокомпанія «TTV», а також Національна Спілка художників України та Всеукраїнський часопис «Артанія».
    Метою арт-проєкту є збереження та розвиток оригінальних народних традицій в сучасному самодіяльному та професійному образотворчому мистецтві, популяризація образотворчого мистецтва як одного з дієвих засобів розвитку української культури та увічнення пам’яті оригінального майстра наїву, художника-земляка, члена Національної Спілки майстрів народного мистецтва України Андрія Ліпатова.
    Андрій Ліпатов (1960-2010) за фахом був інженер-механік, а за покликом душі – художник. Він прожив коротке, але надзвичайно світле життя. Його оригінальні картини експонувалися на виставках та фестивалях народного, декоративно-прикладного та наївного мистецтва не лише в Україні, а й у Франції, Росії, Великобританії та Ірландії. Твори талановитого художника знаходяться в збірках багатьох музеїв і приватних колекціях в Україні та за кордоном. Мурал із зображенням його картини «Променад на Дворцовій», виконаний в 2019 році на стіні Музею мистецтв з нагоди 265-річчя Кропивницького, є оригінальною візитівкою міста.
    У фондах художньо-меморіального музею Олександра Осмьоркіна зберігається картина Андрія Ліпатова «Велюровий кіт» (1998), яка й надала назву арт-проєкту та стала основою логотипу і дизайну диплому учасника Бієнале. «Цей твір з образом велюрового кота не лише відображає погляд автора на навколишній світ та є його своєрідним автопортретом, на що вказує монограма «А.Л.», що прикрашає бік кота, а й, завдячуючи своїй безпосередності та високому мистецькому професіоналізму, відображає й загальні настрої двох мистецьких напрямків - наївного мистецтва та примітивізму», - зазначає автор наукової концепції бієнале провідний науковий співробітник музею, мистецтвознавець, заслужений художник України Андрій Надєждін.
    В 2020 році Бієнале відбувається у віртуальному форматі в зв’язку зі встановленням на всій території України карантину з метою запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19 та відповідно забороною проведення всіх масових заходів.
    Експозицію віртуальної виставки учасників Першого Бієнале наївного мистецтва та мистецтва примітивізму «Велюровий кіт» імені Андрія Ліпатова до Всеукраїнського дня працівників культури та майстрів народного мистецтва складають 227 творів 55 митців з різних регіонів України.
    Оскільки пріоритетними завданнями Бієнале є сприяння розвитку самодіяльної та професійної творчості, заснованої на зверненні до народних мистецьких традицій, форм міського та сільського фольклору, виявлення та підтримка талановитих митців, працюючих у мистецьких напрямках наїву та примітивізму, його учасниками стали як відомі професійні художники – народний художник України Михайло Надєждін (м. Кропивницький), заслужені художники України Юрій Кафарський (м. Могилів-Подільський Вінницька обл.), Андрій Надєждін та Сергій Шаповалов (м. Кропивницький), заслужений майстер народної творчості України Олександра Пренко (м. Кропивницький), знакові постаті сучасного українського образотворчого мистецтва живописці Володимир Кабаченко (м. Одеса) та Анатолій Фурлет (м. Чернівці), члени Національних Спілок художників та майстрів народного мистецтва України, так і художники-аматори, різні за фаховою освітою, які успішно реалізуються в образотворчому мистецтві.
    Необароко, символізм, сюрреалізм, фентезі, декоративізм, реалізм та естетський кітч умовно визначають головні напрямки творчих пошуків художників, твори яких представлені в експозиції виставки учасників Бієнале. Кожен з митців намагається розвивати власну художню ідею, виходячи за межі будь-яких стильових ознак та загально прийнятих художніх штампів. Виставка яскраво демонструє, що свобода мистецького вибору і прагнення до його практичного втілення є головною ознакою сучасного українського образотворчого мистецтва.


2hmus556m.jpg (7896 bytes) p4600m.jpg (11529 bytes)
Афіша
виставки
Каталог
Бієнале